Tanssilavojen ja seurantalojen uusi renesanssi – nyt paikoissa soi ysäri ja reivit jatkuvat aamuun asti

Unfortunately this article is only available in Finnish.

Tanssilavoista, nuoriso- ja raittiusseurojen taloista tulee vanhemmalle sukupolvelle mieleen Olavi Virta ja kaihoisa tango kesäillassa. Tämä toki pitää paikkansa mutta kyseisten paikkojen suosio aikuisille suunnattujen ”ysäri” ja rave -tapahtumien pitopaikkana on myös kaikessa hiljaisuudessa nostanut päätään. Monet nyt jo aikuisiän saavuttaneet muistavat esimerkiksi oman kylän seurantalon legendaarisena diskomestana nuorisolle suunnatuista tapahtumista. Paikalle tullaan verestämään vanhoja muistoja, tapaamaan vanhoja kavereita ja bailaamaan, kuin silloin joskus ”wanhaan hywään aikaan”. Yksi syy tapahtumien suosioon on arvatenkin tapahtumapaikka ja miljöö, joka tuo tuulahduksen nuoruudesta, lämpimästä jaffasta ja haparoivasta ensisuudelmasta illan viimeisen hitaan aikana.

Kouvolalainen Nitta Lusi on nainen syyskuussa järjestettävän Sound of Rave tapahtuman takana. Ravintola-alalla työskentelevä Lusille alan tapahtumat ovat tuttuja sekä tiskin takana että tanssilattialla.
– ”Pitkäaikaisena haaveenani on ollut järjestää vanhat kunnon -90 luvun reivit. Ajatus lähti mieltymyksestä konemusiikkiin ja bileisiin” – Kertoo Lusi.

– ”Tapahtuman suunnittelu alkoi jo ennen koronaa ja mukaan työryhmään löytyikin saman henkistä porukkaa.” – Jatkaa Lusi.

Tapahtuman järjestyspaikaksi valikoitui Elimäen Vilppulan nuorisoseurantalo.  – ”Paikalle on hyvät kulkuyhteydet ja mesta on kohdeyleisöllemme tuttu juurikin -90 luvun disko- sekä tanssipaikkana” – Kertoo Lusi.

Nuoruusmuistot osana tunnelmallisessa illassa.

Lusi näkee paikassa myös nostalgiaa. – ”Muistan itse nuoruudestani seurantaloilla järjestetyt diskot ja niiden tunnelman. Tapahtumapaikka on korkea puurakennus vanhoine esiintymislavoineen joten siellä on jo valmiiksi täysin omanlainen fiilis.” – tunnelmoi Lusi.

Illalta on odotettavissa kova kattaus artisteja sekä iloisia ihmisiä. – ”Mulla on aivan uskomaton soittajakaarti siellä esiintymässä. Ulkona on teltta, jossa on chillimpää musiikkia ja sisätiloissa täyden kokemuksen reiviluola.” – Hehkuttaa Lusi.

Konsepti toimii

Funderground organisaatiossa vaikuttava Petri Laaksonen tiimeineen on tehnyt useita tapahtumia seurantaloilla.

– ”Ajatus lähti koronan aikana, halusimme järjestää yksityisempiä tapahtumia rajatuille kutsuvieraille poissa kaupunkien baareista ja yökerhoista. Halusimme etsiä vaihtoehtoisia tapahtumapaikkoja ja seurojentalot olivat juuri sitä mitä haettiin”. – Kertoo Laaksonen.

Laaksonen näkee myös nostalgian osana kokemusta. – ”Näissä paikoissa on esimerkiksi baariympäristöön verrattuna täysin oma tunnelma. Tanssisalimeininki on osa kokemusta joka vetää jengiä puoleensa.”

Myös Laaksosen puheissa korostuu tilojen käytännön merkitys. – ”Korkea sali ja esiintymislava mahdollistaa tilojen näyttävät koristelut sekä lava- ja valotekniikat. Tapahtumaan saadaan näin helposti tuotua vähän isomman maailman meininkiä.” – Maalailee Laaksonen.

– ”Seurojentaloille on myös helppo tulla tekemään tapahtumaa koska tiloissa on valmiina kaikki tarvittava kuten vaatesäilytys, WC-tilat ja keittiö jossa voidaan valmistaa pientä purtavaa juhlakansalle.” – Jatkaa Laaksonen.

Vaikka välillä tapahtumapaikkojen sijainnit ovat olleet syrjäisiä, asiakkaat ovat löytäneet seurojentalot. – ”Vastaanotto on ollut todella hyvä ja olemme saaneet älyttömän hyvää palautetta.” – Kertoo Laaksonen.

– ”Tulemme järjestämään myös seuraavat kekkerit seurojentalolla.” – Lupailee Laaksonen.


Edit: Sound of Rave tapahtuma on valitettavasti peruttu.


Related posts: